AMR
Antimikrobiel resistens (AMR) er et begreb og et akronym, som beskriver mikroorganismers evne til at overleve eller udvikle sig på trods af en antimikrobiel agens, der normalt hæmmer eller dræber mikroorganismen.
Antimikrobiel resistens (AMR) er et begreb og et akronym, som beskriver mikroorganismers evne til at overleve eller udvikle sig på trods af en antimikrobiel agens, der normalt hæmmer eller dræber mikroorganismen.
Alle mikroorganismer kan blive resistente (modstandsdygtige) overfor de lægemidler, der bruges til at dræbe dem. Dette kalder man for antimikrobiel resistens, og det omfatter antibiotikaresistens i bakterier, antiviral resistens i virus, antiparasitær resistens i parasitter og endelig resistens i svampe.
Et antimikrobielt lægemiddel dækker over alle lægemidler, som behandler en infektion. Antibiotika behandler bakterielle infektioner, antimykotika behandler svampeinfektioner, antiviralia behandler virusinfektioner, og antiparasitære midler behandler parasitære infektioner.
AMR som begreb dækker over mere end den konkrete forsvarsmekanisme, der gør mikroorganismen resistent overfor et antimikrobielt lægemiddel. AMR omfatter også alle de konsekvenser, resistensen medfører samt de muligheder for handling, der findes.
AMR beskriver altså den øgede sygelighed og dødelighed, som forekomsten af fx antibiotikaresistente infektioner medfører hos en befolkning. AMR er anslået til at være en af de største trusler mod verdensbefolkningens sundhed i dette århundrede. Men antibiotikaresistente infektioner koster ikke kun liv eller forlænget sygdom, de skaber også ulighed i befolkninger, og forsinker og besværliggør mange af de indsatser, der er beskrevet under de Forenede nationers 17 verdensmål.
På politisk og myndighedsniveau udmønter bekæmpelsen af AMR sig i handleplaner og strategier. Handlingsplanerne til bekæmpelse af AMR vil typisk omfatte indsatser for forebyggelse, detektion, overvågning, og begrænsning ud fra et samfundsmedicinsk, også kaldet public health, perspektiv.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, gik i 2021 sammen med verdens fødevareorganisation, FAO, verdens dyresundhedsorganisation, WOAH, og verdens miljøorganisation, UNEP, om at sætte mål for bekæmpelsen af AMR. Sammenslutningen af disse fire verdensomspændende organisationer, the Quadripartite, har sammen forfattet en erklæring om at ville bekæmpe AMR ved et tværsektorielt samarbejde, på tværs af alle aktører og på tværs af alle faglige miljøer og myndigheder.
Den Europæiske Union har tilsluttet sig denne AMR-erklæring og arbejder henimod at styrke de europæiske medlemslande i deres individuelle handlingsplaner, men vil samtidig vise, hvordan man også på tværs af lande og som region kan arbejde med problemstillingen.
Alle europæiske medlemslande har derfor i 2024 tilsluttet sig en europæisk hensigtserklæring om i fællesskab at ville bekæmpe AMR.
Læs mere: