Resistente bakterier
Når antibiotika mister deres evne til at dræbe eller hæmme væksten af bakterierne, kaldes bakterierne resistente. Resistente bakterier er i stand til at vokse, dele sig og sprede sig selvom de angribes af antibiotika.
De fleste resistente bakterier er ikke i sig selv farligere end andre bakterier, men infektioner forårsaget af resistente bakterier kræver behandling med specielle antibiotika og nogle gange en længerevarende behandling med ofte dyrere antibiotika. Infektioner med resistente bakterier kan også være mere komplicerede, da de ofte rammer mennesker, der i forvejen er svækkede og måske har været i gentagne behandlinger med antibiotika.
Resistente bakterier kan spredes fra person til person og forårsage infektioner. Resistente bakterier kan også videregive deres (resistens)gener til andre bakteriearter, herunder de nyttige bakterier, som vi alle har i og på kroppen, og som under ét kaldes menneskets normalflora eller mikrobiom.
Mange bakterier er naturligt resistente overfor enkelte antibiotika-typer. Dette skyldes bl.a., at de fleste antibiotika er udviklet på baggrund af naturligt forekommende stoffer, som disse bakterier har mødt i deres naturlige miljø. Udvikling af resistens mod mange antibiotika i en enkelte bakterie ses dog kun som følge af, at bakterien har været udsat for antibiotika. Bakterier er kun meget sjældent resistente overfor alle typer antibiotika. I langt de fleste tilfælde er det således stadig muligt at finde et antibiotikum, der kan behandle infektionen.
Multiresistente bakterier
Multiresistente bakterier er resistente overfor flere typer antibiotika. Det kan derfor være svært at behandle infektioner med multiresistente bakterier, idet der ofte kun er meget få eller ingen antibiotika, der kan bruges til behandling.
Ligesom i mange andre lande har vi i de seneste år set en stigende forekomst af multiresistente bakterier i Danmark, men vi har stadig mulighed for at behandle infektioner med multiresistente bakterier. Behandlingen er dog ofte dyr, og patienterne er isoleret og kan være indlagt i længere tid til intravenøs behandling (behandling via blodbanen). Vi gør i Danmark derfor meget for at undgå infektioner med disse bakterier.