TB

Tuberkulose (tb) er en infektionssygdom, som hovedsageligt bliver forårsaget af bakterien Mycobacterium tuberculosis.

Resistent tuberkulose

Når man behandler tb, bliver der altid anvendt kombinationsbehandling, dvs. flere anti-tuberkuløse lægemidler samtidigt. Dette skyldes, at der udvikles resistens, hvis man kun anvender et anti-tuberkuløse lægemiddel, hvilket kan føre til behandlingssvigt.

Når man taler om tuberkulose, bruges følgende definitioner om resistens (engelske termer):

Resistenstyper i tb 
Monoresistens
Resistens overfor kun et anti-tb stof 
Polyresistens  Resistens overfor > et anti-tb stof, bortset fra både isoniazid og rifampicin 
Multi-drug resistens (MDR)   Resistens overfor både isoniazid & rifampicin (med eller uden anden resistens)
Rifampicin resistens (RR) Rifampicin-resistent tb. Benyttes internationalt som som proxy for MDR, hvis der ikke er undersøgt for isoniazid-resistens 
preXDR resistens  MDR plus flouoroquinolon resistens 
Extensively-drug resistens (XDR)  MDR-TB + resistens overfor et fluorquinolon og min. et af stofferne bedaquiline og linezolid 

Smitteopsporing

I Danmark bliver resistent tb påvist i forbindelse med den såkaldte standardundersøgelse for mykobakterier (R-144) på SSI. På SSI har Afdeling for Tuberkulose og Mykobakterier siden 2017 undersøgt alle diagnostiske prøver fra hele landet fra patienter mistænkt for tb (og andre mykobakterier).  Dette sker ved hjælp af hurtige DNA-baserede metoder, som sikrer, at alle tb-patienter får foretaget resistensundersøgelse indenfor få dage. Herved opnås hurtig korrekt behandling, og man reducerer forekomsten af komplikationer for den enkelte patient samt smittespredning med resistente tb-stammer.

Hver gang man opdager et nyt tilfælde af resistent tb, er det vigtigt, at man leder efter smittekilden samt andre smittede og syge. Smittede personer kan også blive tilbudt forebyggende behandling, som forhindrer sygdommen i at bryde ud, mens syge personer kan tilbydes helbredende behandling. På den måde bliver spredningen af resistente stammer begrænset mest muligt.

Antallet af nye patienter i Danmark der er blevet smittet med MDR tb varierer fra ca. 2-10 pm året. Langt de fleste bliver smittet i områder i verden, hvor der er en høj forekomst af multiresistens (lande i Østeuropa, Sydøstasien og det sydlige Afrika). Kun få smittes i Danmark, men siden 2010 er der set sporadiske tilfælde af smitte her i landet. Selvom de absolutte tal for MDR tb i Danmark er lave, har man de seneste år observeret en let øgning i antallet af tilfælde og set eksempler på små udbrud.

Kan resistent tuberkulose helbredes?

I Danmark er vi i stand til at helbrede næste alle resistente tb-patienter - selv MDR- og XDR-tilfælde. I resten af verden bliver kun omkring halvdelen af MDR-TB patienterne helbredt. Derfor er der brug for nye, mere effektive og hurtigere virkende medikamenter og behandlingsprincipper. En ny 6 måneders behandling er nu indført for de fleste tilfælde i stedet for den tidligere meget lange behandlingstid på cirka 9-18 måneder. Dette kommer til at gavne fremtidige tuberkulosepatienter.

Udbredelse af resistent tuberkulose på verdensplan

I det meste af verden er antallet af tb-tilfælde faldet bortset fra en stigning under Covid. Dog er forekomsten af resistente tb-stammer fortsat en stor udfordring for tb-kontrol især i Østeuropa, Sydøstasien og det sydlige Afrika.  

WHO overvåger den globale udvikling og udgiver hvert år en rapport omkring tb og resistent tb. På WHO's hjemmeside kan du finde rapporterne om global tuberkulose.

 

Læs mere: