H. influenzae
Invasive infektioner med bakterien Haemophilus influenzae type b (Hib) er under lovpligtig overvågning i Danmark, idet Hib er en del af børnevaccinationsprogrammet. Det er desuden muligt frivilligt at indsende alle andre invasive undertyper af Haemophilus influenzae.
H. influenzae findes i fem kapselbærende serotyper, benævnt a til e, samt i typer uden kapsler (non-kapsulære). Type b (Hib) er forbundet med mest alvorlig sygdom.
Alle fundne tilfælde af Hib skal indberettes og bakterie-isolatet indsendes til SSI, hvor bakterien bliver serotypebestemt.
Overvågning af de invasive infektioner viser, at der forekommer omkring 120 alvorlige tilfælde med H. influenzae i Danmark årligt. Blodforgiftning udgør omkring 90 % af alle tilfældene. Grundet indførslen af Hib-børnevaccinen skyldes ca. 75 % af tilfældene i dag de non-kapsulære typer.
Antibiotikaresistens i invasive Haemophilus influenzae
Siden 2022 er resistensforekomsten opgjort i DANMAP rapporterne, på baggrund af genetisk resistens ekstraheret fra WGS-data samt fænotypisk resistens vurderet ud fra laboratoriedata i Den Danske Mikrobiologidatabase, MiBa.
For H. influenzae er det især relevant at vurdere følsomheden for betalaktam-antibiotika, som skyldes ß-lactamaser og mutationer i proteinet PBP3.
Følsomheden kan opdeles i 4 forskellige betalaktammekanismer:
- BLNAS=beta-lactamase-negative ampicillin-susceptible
- BLPAR=beta-lactamase positive ampicillin-resistant
- BLNAR=beta-lactamase negative ampicillin-resistant
- BLPACR=beta-lactamase-positive amoxicillin-clavulanic acid-resistant
Der var 100% overensstemmelse mellem genetisk og fænotypisk betalaktamresistens.
I 2022 blev der påvist betalaktamresistens i 30% af de 96 undersøgte invasive isolater, fordelt med 70% på BLNAS, 19% på BLNAR, 9% på BLPAR og 2% på BLPACR.
Vaccination mod Haemophilus influenzae serotype b (Hib)
Før vaccinationen mod Hib blev indført, sås der årligt omkring 60-80 tilfælde af Hib-meningitis blandt børn under 5 år. Dette tal er siden indførelsen af vaccinen faldet til mellem nul og to tilfælde årligt. Vaccination mod H. influenzae type b (Hib) blev indført i 1993. Først som en selvstændig vaccine, men siden 2002 som en del af kombinationsvaccinen med difteri, stivkrampe, kighoste og polio, (Di-Te-Ki-Po-Hib). Den gives ved 3, 5 og 12 måneders alderen.
Vaccinen beskytter ikke mod de andre typer af H. influenzae, men kun 2-6 % ses blandt børn under 5 år, mens de fleste tilfælde af invasive infektioner med H. influenzae ses blandt ældre i alderen 60 år og opefter.